Vantaan nuorisovaltuusto on esittänyt, että Vantaan kaupungin järjestämissä ruokailuissa siirryttäisiin pois punaisen lihan käyttämisestä. Ehdotusta perusteltiin terveys-, kustannus-, yhdenvertaisuus- ja ilmastoperusteilla. Samaan suuntaan kannattaisi mennä Tampereellakin — ehdotamme, että Tampereella luovuttaisiin punaisen lihan käytöstä koulujen ja päiväkotien ruokailussa.
Kasvisruoka on tutkitusti huomattavasti vähäpäästöisempää kuin liharuoka, ja lihantuotantoon liittyy useita eettisiä ongelmia. Julkisen sektorin ei pitäisi tukea eettisesti ja ekologisesti kyseenalaisia ruoantuotantomuotoja, vaan ennemmin kotimaista kasvisruoantuotantoa.
Kasvisruoan raaka-aineet ovat pääsääntöisesti myös lihaa halvempia. Liharuokien korvaamisesta kasvisruoilla saatavat säästöt tulisi kuitenkin edelleen kohdentaa kaupungin järjestämiin ruokailuihin, jotta laadukkaat kasvisruoat voidaan taata.
”Kouluissa pyritään muutenkin opettamaan kestävästä kehityksestä ja ympäristöystävällisyydestä. Jotta tämä ei jäisi pelkän teorian tasolle, pitäisi koulussa opettaa myös aidosti ja konkreettisesti ympäristöystävällisempiä elämäntapoja esimerkiksi kouluruokailun yhteydessä.”
Aapeli Niskanen
Yksi iso este kasvispainoitteisempaan ruokavalioon siirtymisessä on se, että on totuttu syömään liharuokaa, ja siksi käsitys erilaisista kasvisruoista on kapea. Tätä ongelmaa voisi lähteä purkamaan tarjoamalla kouluissa enemmän kasvisruokaa ja sillä tavalla opettamalla oppilaita syömään kasvisruokaa.
Kouluissa pyritään nykyään muutenkin opettamaan kestävästä kehityksestä ja ympäristöystävällisyydestä. Jotta tämä ei jäisi pelkän teorian tasolle, pitäisi koulussa opettaa myös aidosti ja konkreettisesti ympäristöystävällisempiä elämäntapoja esimerkiksi kouluruokailun yhteydessä.
Aapeli Niskanen
Oskari Mehtätalo
Miro Isotalo
kirjoittajat ovat Tampereen seudun vihreät nuoret ja opiskelijat ry:n hallituksen jäseniä.