Virnun jäsen Minttu Vaasvainio kirjoitti ajankohtaisen kannanoton opintolainasta ja opiskelijoiden toimeentulon turvaamisesta. Minttu on ollut Virnun hallituksessa vuosina 2021 ja 2022. Lue kannanotto alta:

Viime aikoina on puhuttu opiskelijoiden velkaantumisesta, kun YLE uutisoi opiskelijoiden velkakannan nousseen huomattavasti kymmenen vuoden takaiseen verrattuna (YLE 10.5.2023). On huolestuttavaa ja kestämätöntä, että jo toiselta asteelta valmistuvalla voi olla tulevan vuosipalkkansa verran lainaa. Jos sitten lähtee opiskelemaan vielä korkeakoulututkinnon, voi lainaa yhtä äkkiä ollakin jo uudehkon sähköauton verran. Ajatus noin 3–6 kuukauden palkan kokoisesta lainasta korkeakoulun jälkeen suhteellisen varman työllistymisen ja todella pienten korkojen aikana ei tähän verrattuna kuulosta laisinkaan pahalta.  Totuus kuitenkin on, että edes kaikille korkeakoulutetuille ei työllistyminen ole varmaa. Vastavalmistuneella työpaikat voivat olla kiven alla firmojen kalastellessa jo pitkää kokemusta omaavia työntekijöitä tekemään töitä harjoittelijan palkalla, eikä korkeakoulutus, vaikka sitten suoraan koulun penkiltä työllistyisikin, automaattisesti tarkoita korkeita tuloja. Tähän kun lisää myös opintolainoja koskeneen valtavan korkojen nousun, on moni opiskelija ja vastikään valmistunut todella pulassa lainojen kanssa. 

Miksi sitä opintolainaa sitten nostetaan? Pienenä ajatusleikkinä, kuvittele tilanne, että olet alle 25-vuotias ja työtön nuori vailla opiskelupaikkaa, ja näin ollen pakotettu hakemaan opiskelemaan. Käykin niin ”huono tuuri”, että opiskelupaikka irtoaa, jolloin sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Pudota n. 600–800 € työttömyystuelta opintotuelle, johon kuuluu kuukaudessa noin 250 € opintoraha sekä tämä paljon puhuttu laina, jos otat paikan vastaan, tai pudota perustoimeentulotuelle, joka niin pieni kuin onkin, on noin tuplaten opintotuen verran. Lisäksi saat luultavasti asumistukea, mutta esimerkiksi Helsingissä edes asumistuki ja opintoraha yhdessä eivät riitä kattamaan soluasunnon vuokraa. Kun vielä muistetaan, miten meille on jatkuvasti joka puolelta kerrottu, että opintolaina on ilmaista rahaa, jonka voi sitten vaikka sijoittaa, jos jollain ihmeellä se ei menekään elämiseen, onko ihme, että sitä on sitten nostettu tappiin asti. 

Ratkaisuksi opiskelijoiden velkaantumiseen on esitetty opiskelijoiden tulorajojen nostoa. Tämä on kuitenkin kallis ratkaisu ja omiaan ajamaan jo jaksamisensa äärirajoilla sinnittelevät opiskelijat näiden rajojen yli, jolloin huonoimmassa tapauksessa yksilöt sinnittelevät valmistumiseen asti ja valmistuvat työkyvyttöminä uupumuksen takia, tai siinä paremmassa tapauksessa ymmärtävät hakea sairaslomaa jo opintojen aikana, jolloin valmistuminen viivästyy. Opintotuen tulorajojen nosto maksaisi Suomen ylioppilaskuntien liiton (2023) mukaan valtiolle noin 260 miljoonaa euroa vuodessa uusien tuen piiriin kuuluvien henkilöiden myötä, kun esimerkiksi opintorahan nosto sadalla eurolla tulisi noin puolta halvemmaksi. Opiskelijajärjestöjen (SAMOK & SYL) Pois köyhyysrajalta -kampanja ajoi eduskuntavaalien alla opintorahan nostamista sadalla eurolla kuukaudessa, jolloin opiskelijoiden sosiaaliturva olisi muun sosiaaliturvan kanssa suunnilleen samalla tasolla. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto (2018) taas toteaa nettisivuillaan tavoitteekseen, että ”Lyhyellä aikavälillä opintotuen taso on nostettava muiden vähimmäissosiaalietuuksien tasolle, korkeakouluopiskelijoiden opintotuen kaksiportaisuudesta tulee luopua”

Opintotukea tulee muuttaa vähemmän lainapainotteiseksi ja turvata opiskelijoille riittävä toimeentulo maksamalla korkeampaa opintorahaa, sekä poistamalla opintolainan nostaminen toimeentulotuen saannin edellytyksistä. 

Lähteet 

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL 1.3.2023 https://syl.fi/opintotuen-tulorajojen-korotus-niin-kallis-ja-tarpeeton/ (Luettu 15.5.2023) 

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto: Lyhyet kannat 2018 https://vihreatnuoret.fi/content/uploads/2018/10/LYHYET_KANNAT.pdf (Luettu 14.5.2023) 

YLE 10.5.2023 https://yle.fi/a/74-20030202?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp (Luettu 15.5.2023)