Hallituksen jäsen Tilli Sipola kirjoitti Tampereen toisen asteen oppilaitosten kasvisruokapäivien tilanteesta ajankohtaisen kannanoton:

Tammikuun alussa koulujen puhtaudesta ja ruokapalveluista vastaava yhtiö Pirkanmaan Voimia Oy tiedotti Tampereella, että kaikissa toisen asteen oppilaitoksissa otetaan kokeiluun kasvisruokapäivät. Tarkoituksena oli, että kerran viikossa tarjottaisiin kahta kasvisruokaa normaalin kasvis- ja lihavaihtoehdon sijaan. Kuitenkin jo maaliskuussa luin viikkotiedotteesta, että kasvisruokapäivät lopetetaan ja oppilaitokset palaavat takaisin vanhaan malliin. Itse olen vegaani, ja näen vegaani- ja kasvisruuan edistävän eläinten hyvinvointia, vähentävän ilmaston kuormitusta sekä parantavan ihmisen terveyttä. Siksi jäin miettimään, miksi kasvisruokapäivät lopetettiin. Oliko syynä esimerkiksi opiskelijoiden haluttomuus syödä kasvisruokaa vai jokin ruuan hinnan nousuun liittyvä syy? Mitä näille asioille voitaisiin tehdä? 

Olin sähköpostitse yhteydessä Voimia Oy:n palvelujohtajaan kysyäkseni lisätietoja syistä kasvisruokapäivien lopettamisen taustalla. Palvelujohtaja vastasi syyn olleen heidän saamansa negatiivinen palaute sekä toisen asteen opiskelijoilta että henkilökunnalta. He olivat huomanneet negatiivisen kommentoinnin jatkuneen myös sosiaalisessa mediassa. “Huolestuttavinta oli, että ruokailijamäärä kasvisruokapäivinä putosi lähes puoleen joissakin toimipaikoissa”, kirjoittaa palvelujohtaja. “Meidän perustehtävämme on huolehtia nuorten ravitsevasta ruokailusta ja tässä tapauksessa se oli vaarantumassa”, hän jatkaa. Voimia Oy:lle on tärkeää opiskelijoiden terveys sekä heidän tuotteidensa maistuvuus, jonka vuoksi tuotekehittelijät tekevät töitä hyvän ja monipuolisen kouluruuan eteen. 

Kysyin myös, olisiko mitään tehtävissä kasvisruokapäivien palauttamiseksi. Vastauksena sain lukea niiden tulevan uudestaan kokeiluun jonkin ajan kuluttua. “Pirkanmaan Voimia – samoin kuin 2. asteen oppilaitoksetkin – on sitoutunut Tampereen kaupungin Hiilineutraali Tampere 2023 -hankkeen tavoitteisiin”, palvelujohtaja kertoo. Nämä tavoitteet perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luken) tekemään hiilijalanjälkilaskelmaan. Vakiintuneeseen kasvisruokaan siirtyminen on merkittävä tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä kotisohvalta käsin. Se on vegaanisen ruokavalion jälkeen ilmastoystävällisin ruokailumuoto ja Voimia Oy aikoo jatkossa korostaa kasvisruokapäivien merkitystä yhteiskunnalle.

“Ylä- ja alakouluissa kasvisruokapäivä on ollut jo pitkään käytäntö. Eteneminen (toisella asteella) olikin osalle asiakkaista liian nopeaa ja yllätyksenä tullut kasvisruokapäivä sai osan ruokailijoista äänestämään jaloillaan ko. päivinä”, palvelujohtaja kirjoittaa. Minua jäi mietityttämään, miksi kasvisruokapäivät sitten keräsivät niin paljon vihaa, jos käytäntö toimii alemmilla kouluasteilla mainiosti. Tähän vain opiskelijat osaavat vastata.

Halusin painottaa viestissäni palvelujohtajalle ja painotan myös tässä kannanotossa, että en missään nimessä hyökkää Pirkanmaan Voimia Oy:tä, opiskelijoita tai kouluruokaa vastaan. Pienituloisena opiskelijana arvostan ilmaista koululounasta suuresti. Ruoka on tehty yksinomaan meitä opiskelijoita varten ja on kurjaa, jos sitä joudutaan heittämään roskiin, koska opiskelija eivät käy syömässä. On hienoa, että kasvisruokaa on tarjolla päivittäin vaikkakin liharuuan vieressä.

Tilli Sipola, hallituksen jäsen 2023