Rehtorineuvosto on linjannut, että korkeakoulujen valintakokeet järjestetään tänä vuonna vain ja ainoastaan fyysisesti. Tämä ratkaisu asettaa hakijat äärimmäisen eriarvoiseen asemaan.

Pystytäänkö riskiryhmäläisille tai riskiryhmäläisten läheisille takaamaan turvalliset valintakokeet? Ohjeeksi on annettu, ettei oireisena tai karanteenissa osallistuta pääsykokeisiin, mutta onko tätä mahdollista valvoa? Vastaus molempiin kysymyksiin on ei. Hakijat käyvät pahimmassa tapauksessa valintakokeissa useassa kaupungissa. Näin he voivat levittää virusta ja altistaa useita ihmisiä ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa laajoja valtakunnallisia tartuntaketjuja.

Rehtorineuvoston linjaus asettaa hakijat erittäin ikävään tilanteeseen: viikkojen, kuukausien, jopa vuosien valmistautuminen saattaa valua hukkaan hakijasta riippumattomista syistä. Maksettu valmennuskurssi tehdään kerrasta tyhjäksi, kun edellisenä iltana sisaruksella todetaan koulusta saatu koronatartunta. Viikkojen puurtaminen neljän seinän sisällä osoittautuu turhaksi, kun huoltajalla välähtää koronavilkku. Monelle myöskään kahden viikon karanteeni ennen tai jälkeen pääsykokeiden ei ole mahdollinen töistä tai esimerkiksi armeijasta johtuen.On vaarana, ettei hakijat käy koronatesteissä tavalliseen tapaan vaan tulevat kokeisiin sairaana.

Erikoisjärjestelyjä tai ymmärrystä ei yhteiskunnan instituutioilta tipu. Jos joudut karanteeniin, on seuraava mahdollisuus vuoden tai jopa kahden vuoden päästä. Hakijoiden kannalta ratkaisu pitää valintakokeet ainoastaan fyysisesti on ongelmallinen ja eriarvoistava. Lähes koko yhteiskunta on toiminut etänä reilun vuoden ajan, eikä rehtorineuvosto ole saanut kehitettyä ratkaisua turvallisten ja yhdenvertaisten valintakokeiden järjestämiseen. Ongelmia voi tulla myös TE-toimiston kanssa, joka asettaa nuorelle kuukausien mittaisen karenssin, ellei tämä osallistu kaksiin pääsykokeisiin. TE-toimiston linjaa tähän ei kyselyistä huolimatta ole saatu.

Jo valmiiksi stressaantuneille ja kuormitetuille nuorille on tilanne täysin kestämätön.Tampereen seudun vihreät nuoret vaatii, että koronatilanteessa pääsykokeiden turvallisuus hakijoille taataan esimerkiksi lukioiden tiloja käyttämällä. Pääsykokeisiin osallistuminen tulee mahdollistaa kokelasta lähimmässä yliopistokaupungissa. Hakijalle ei tule aiheutua seuraamuksia esim. työttömyystuen leikkauksen muodossa koronan takia väliin jäävistä kokeista.

Marika Vaasvainio, hallituksen kuntapolitiikkavastaava