Joulu on aikaa, jolloin meitä kannustetaan kuluttamaan. Joulukoristeita, joulusisustusta, jouluvaatteita, joululahjoja… Jos ei joulua vietä, niin silti voi ostaa jotain. Black friday, cyber monday, single’s day ja joulun jälkeiset alennusmyynnit houkuttelevat. Ihmiset eivät alennushuumassaan ja joulukiireissään pysähdy ajattelemaan tämän vaikutusta. On kuitenkin selvää, että tämän mittakaavan kulutus ei voi olla kovinkaan kestävää.

Suomen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna 5.4. ja maailman 29.7. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, maapallon vuoden aikana tuottamat luonnonvarat olisivat kulutetut jo huhtikuun alussa. 

On myös hyvä miettiä sitä, miksi kymmenen euron farkut tai 50 euron kännykkä ovat niin halpoja. Se johtuu usein siitä, ettei tuotannon työntekijöille makseta elämiseen riittävää palkkaa. Investoimalla kalliimpaan hankintaan tuet työntekijöiden parempien oikeuksien toteutumista ja saat myös laadukkaampia tuotteita, joita ei ole tehty kestämättömistä materiaaleista.

Tässä muutama vinkki vastuullisempaan jouluun: 

  1. Osta kestäviä lahjoja. Osta laadukasta ja vastuullisesti tuotettua, vaikka se ei olisikaan edullisin vaihtoehto. Osta käytettyä. Osta käyttötavaraa, kuten herkkuja.
  2. Lahjoita aikaa tai elämyksiä. Konserttilippu tai yhteinen retki on erinomainen lahja. Kiireiselle perheenäidille voi lahjoittaa lapsenvahtipalvelua, teinille lipun suosikkibändin konserttiin. 
  3. Anna lahjansaajan valita. Näin ei tule tehtyä virheostoksia, jotka jäävät laatikoihin pyörimään käyttämättöminä, vaan lahjat tulevat todelliseen tarpeeseen. 
  4. Paketoi lahjat paremmin. Lahjanarut ja kiiltävät lahjapaperit ovat yleensä muovia. Käytä uudelleenkäytettävää pakettia tai kääri lahja vaikka kauniiseen huiviin, joka on osa lahjaa. 
  5. Lahjoita hyväntekeväisyyteen. Osta toisenlainen lahja tai anna vähävaraiselle perheelle lahja esimerkiksi Hopen tai Joulupuun kautta. 

– Hallituksen jäsen Venla Vuolanto