Viikonloppuna Tampere-talolla vietettiin Euroopan vihreän puolueen kolmattakymmenettä  valtuuskuntaa – siis kaikista Euroopan kaupungeista juuri täällä Tampereella!

Ja kyllähän täällä kelpaakin kokoustaa: Tampere-talo julisti juuri ennen valtuuskunnan alkua olevansa hiilineutraali, keskustaa värittävät ympäristöystävällisyydestä viestivät ratikkatyömaat ja kaupungillamme on kunnianhimoinen hiilineutraaliustavoite vuodelle 2030. Läpi viikonlopun oli hienoa kuulla vierailta kehuja Tampereeseen sekä sen ilmastotavoitteisiin ja -toimiin liittyen.

Moni meistä virnulaisista pääsi toimimaan viikonloppuna vapaaehtoisena ja tekemistä riitti rekisteröitymispisteen pitämisestä äänten laskemiseen. Tylsää ei kerennyt tulla, vapaaehtoishommien lomassa pääsimme kuulemaan muun muassa Terry Reintken, Pekka Haaviston ja Virnun oman kasvatin Iiris Suomelan puheenvuoroja. 

Valtuuskuntaan järjestetty iltaohjelma hakee varmasti pitkään vertaistaan – harvana lauantai-iltana löytää itsensä illallistamasta Tampereen raatihuoneella kansanedustajien ja meppien kanssa. Illallisen jatkoilla puolestaan päästiin ulkoministerin DJ-keikalle ja letkajenkkailemaan porukalla. Erityisesti iltaohjelman aikana korostui se, mikä oli havaittavissa koko viikonlopun ajan: kaikki osallistujat ministereistä vapaaehtoisiin olivat samanarvoisia, keskustelemaan ja tanssimaan pääsi kaikkien kanssa. Eurooppalaisille vieraille jäi varmasti myös mieleen suomalaisisäntien täysvilliintyminen Ultra Bran tahtiin!

Viikonloppu ei jättänyt ketään kylmäksi. Muualta Euroopasta tulevien inspiroivien vihreiden aktivistien tapaaminen on erityisen voimaannuttavaa. Oras Tynkkysen valinta Euroopan vihreiden hallitukseen oli esimerkki siitä, kuinka Tampereeltakin voi ponnistaa korkealle tasolle vaikuttamaan. Viikonlopun valtuuskunta osoitti, että me tamperelaisetkin vihreät olemme osa vahvaa verkostoa, jollaista nykyajan globaaleja ongelmia ratkottaessa tarvitaan.

– Hallituksen jäsen Juho Pitkänen