Sisältövaroitus: itsemurha

Tänään 10.10. vietetään vuosittaista maailman mielenterveyspäivää. Päivän avulla pyritään herättämään keskustelua mielenterveyden edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja vähentämään mielenterveysongelmien ympärillä edelleen vallitsevia ennakkoluuloja. Tänä vuonna maailman mielenterveyspäivän teemana on itsemurhien ehkäisy.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti lähes 800 000 ihmistä kuolee itsemurhan seurauksena vuosittain. Itsemurhayrityksiä tehdään tähän verrattuna moninkertaisesti, ja on arvioitu, että jokaista tehtyä itsemurhaa kohti on 20 itsemurhayritystä. Itsemurhaa harkinneiden määrä on varmasti vielä suurempi. Tilastokeskuksen mukaan itsemurhan tehneiden keski-ikä Suomessa on noin 45-50 vuotta, mutta siltikään ei voida unohtaa sitä, että itsemurhien osuus nuorten kuolemansyistä varsin huomattava, jopa yli kolmannes.

Tilastot ovat synkkiä, eikä asiaa voi lakaista maton alle. On varmistettava, että mielenterveyden haasteisiin voi saada apua jo aikaisessa vaiheessa, kauan ennen kuin itsemurha muodostuu vaihtoehdoksi ja ennen kuin ongelmat kasautuvat niin pahaksi, että tietä ulos ahdingosta ei tunnu löytyvän. On myös ensiarvoisen tärkeää, että yhteiskunnassamme luodaan kulttuuria, jossa on täysin ok myöntää omat vaikeudet mielenterveyden kanssa. Mielenterveysongelmat eivät tee kenestäkään heikkoa eikä avun hakeminen pitäisi olla häpeällistä, päinvastoin.

Jos sinulla tai läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia, apua voi saada valtakunnallisesta kriisipuhelimesta soittamalla numeroon 09 2525 0111. Lisätietoa maailman mielenterveyspäivästä ja kampanjaan osallistumisesta löydät täältä.

Näytetään yhdessä vihreää valoa elämälle! 💚

– Hallituksen jäsen Jenna Rantanen