Fridays for Future -liike rohkaisee nuoria ympäri maailmaa ottamaan ilmastonmuutoksen vakavasti ja vakuuttamaan myös aikuiset asian kiireellisyydestä. Nuoret ovatkin ottaneet viestin vastaan: ilmastolakkoja järjestetään nyt ympäri maailmaa joka perjantai! Nämä mielenosoitukset ovat levinneet jo yli sataan maahan – myös Suomeen.

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg on saanut Amnesty Internationalin korkeimman ‘’Omatunnon lähettiläs’’ -tunnustuksen. Tämä tunnustus ei ole merkityksellinen vain Thunbergille – tämä tunnustus on viesti kaikille niille nuorille, jotka tuovat esiin ilmastotietoisuutta, järjestävät mielenosoituksia, vetoavat poliitikkoihin sekä oikaisevat harhaluuloja liittyen ilmastonmuutokseen ja ilmastolakkoihin. Thunbergin saama tunnustus on viesti kaikille meille: toivoa on, ja se toivo on nuorissa.

Ilmastovaalit ja kunnianhimoiset ilmastotavoitteet eivät riitä. Niiden eteen on tehtävä konkreettisia toimia, jotta hiilineutraalius saavutetaan sovitusti vuoteen 2035 mennessä. Siksi ilmastolakkoilu ei ollut tarpeellista vain vaalien ympärillä – se on merkityksellistä ympäri vuoden, jotta muistetaan pitää kiinni sovituista tavoitteista ja pyritään niihin kaikilla voimilla.

Perjantaina Suomessa lakkoillaan ilmaston puolesta useilla paikkakunnilla, Tampereen lisäksi muun muassa Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Virnu järjestää yhteislähdön Tampereen mielenosoitukseen, joka järjestetään Keskustorilla. Tule mukaan vaatimaan kunnianhimoisia ilmastotekoja!

– Hallituksen jäsen Jonna Rantanen