Vuosikymmenien rauha aiemmin kovin sodanhaluisten maiden välillä. Vapaus kiertää, tutustua ja kokea helposti ympäri Euroopan. Pienen kansan mahdollisuus toimia maailman näyttämöllä itseään suurempana toimijana.

Olen osallistunut useaan vaihtoprojektiin, joissa olen tavannut nuoria Romaniasta, Italiasta, Hollannista ja Espanjasta. Yliopisto-opintojeni aikana pääsen helposti lähtemään toiseen maahan Erasmus+-vaihtoon. Maaliskuussa matkasin Euroopan halki Brysseliin, ilman yhtäkään passintarkastusta tai muuta viivytystä valtioiden rajoilla. Kaupassa käydessä tuotevalikoima on sisämarkkinoiden myötä monipuolistunut hurjasti verrattuna muutaman vuosikymmenen takaiseen. Tulevaisuudessa voin helposti toteuttaa unelmani ulkomailla työskentelystä ja asumisesta.

Euroopan unioni on tätä kaikkea, ja paljon muutakin. EU ei ole missään tapauksessa täydellinen, sen päätöksenteko saattaa olla hidasta ja uutisointi siitä vaikeaselkoista. Kuitenkin se on yksiselitteisesti paras yhteistyön muoto, joka on koskaan pystytty valtioiden välille kehittämään.

Eurooppalainen yhteistyö ei silti ole itsestäänselvyys – vauraimmat ja rauhaisimmat ajat ovat kestäneet vasta parin sukupolven verran. Eurooppalaisuus ja siihen liitetyt ideat, kuten vapaus ja tasa-arvo, ovat hyökkäyksen alla nationalismin ja vihan nostaessa päitään. Itä-Euroopassa totalitarismin kanssa flirttailevat johtajat pyrkivät polkemaan ihmisoikeuksia. Ympäri maanosaa äärioikeistolaiset ryhmittymät tuovat päivänpolitiikkaan 1930-luvun löyhkää.Nyt tarvitaan meitä, jotka olemme valmiita puolustamaan Euroopan parhaita puolia. Äänestä siis rohkeasti Eurooppa-myönteistä ehdokasta tämän kevään eurovaaleissa. Ennakkoäänestys aukeaa tänään ja on auki ensi tiistaihin 21.5. asti. Maanosamme tulevaisuudesta päätetään itse vaalipäivänä, sunnuntaina 26.5. Vihreiden ehdokkaat löydät täältä.