Eduskuntavaaleissa yhtä nuorta kohti äänioikeuttaan käyttää reilut kaksi eläkeläistä, ja tämän vaalikauden lopussa eduskunnassa on vain yksi alle 30-vuotias kansanedustaja. Lisäksi kevään eduskuntavaalit ovat ensimmäiset, joissa 65-vuotiaita äänestäjiä on enemmän kuin 18–34-vuotiaita äänestäjiä. Ei ole ihme, ettei nuorten ääni tule aina kuuluviin päätöksenteossa. Toisaalta me nuoret joudumme elämään poliittisten päätösten kanssa pisimpään. Ei siis ole aivan sama, äänestätkö sinä tulevissa eduskuntavaaleissa. Nyt on paikka vaikuttaa siihen, millaista politiikkaa Suomessa tehdään seuraavat neljä vuotta. Lisäksi tulevalla kaudella tehtävillä päätöksillä on myös kauaskantoisemmat seuraukset kuin seuraavat 4 vuotta, etenkin ilmastonäkökulmasta.

Erityisesti kuluneen kevään aikana nuoret ovat osoittaneet tahtotilansa muutokselle. Tuhannet lapset ja nuoret ottivat maaliskuussa osaa kansainväliseen ilmastolakkoon, ja viikonlopun ilmastomarssissa osallistujia oli poliisin mukaan arviolta jopa 20 000 henkilöä. Ilmastonmuutos huolettaa suurta osaa nuorista ja saa heidät kokemaan epävarmuutta tulevaisuuttaan kohtaan. Muutoksen on alettava jo ensi vaalikaudelle, ei vasta tulevaisuudessa. Meille on annettu valtaa vaikuttaa siihen, ketkä tuota muutosta luotsaavat, sillä äänestämällä valitsemme tulevat päättäjät. Sen takia myös nuorten on äärimmäisen tärkeää ottaa osaa valintaan.

Mikäli et ole vielä äänestänyt, tänään on oiva päivä, sillä tänään on viimeinen päivä äänestää ennakkoon. Äänestäminen on helppoa ja mukaasi tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen. Ennakkoäänestyksen voit suorittaa missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Varsinaisena vaalipäivänä (14.4.) on äänestettävä ennakkoon osoitetussa äänestyspaikassa, joka löytyy kotiin tulleesta äänioikeusilmoituksesta. Nappaa kaveri mukaan ja käykää äänestämisen jälkeen vaalikahveilla. Olette käyttäneet kansalaisoikeuttanne!

Demokratiassa jokaisen ääni on yhtä arvokas. Kuka päättää sinun tulevaisuudestasi?

– Hallituksen jäsen Iina Vahteri