Perjantaina 15.3. järjestettiin kansainvälinen ilmastolakko, jossa lapset ja nuoret ympäri maailmaa osoittivat mieltään ilmastotoimien puolesta ja poliitikkojen välinpitämättömyyttä vastaan. Suomessa tuhannet lapset ja nuoret yli 27 paikkakunnalla osallistuivat lakkoihin, ja myös Tampereen kaduilla nähtiin satoja koululaisia ja opiskelijoita marssimassa. Perjantain ilmastomarssit olivat osa ruotsalaisen Greta Thunbergin innoittamaa maailmanlaajuista ilmastolakko-liikettä. Ensimmäisissä ilmastolakoissaan elokuussa 2018 Greta istui yksin Ruotsin valtiopäivätalon edessä. Nyt perjantaina yli miljoona lasta ja nuorta yli 100 maassa osallistui hänen innoittamiinsa ilmastomarsseihin. 

Suomessa lakkoilevat koululaiset ovat saaneet tukea muun muassa Jenni Haukiolta ja koulujensa rehtoreilta sekä opettajilta. Lisäksi yli 1200 suomalaista tutkijaa ovat allekirjoittaneet nuorten toimia tukevan kirjeen. Silti lakot ovat saaneet osakseen myös paljon arvostelua ja vastustusta, ja joissakin kouluissa oppilaita on kielletty osallistumasta lakkoihin. Lisäksi useat poliitikot, kuten Iso-Britannian ja Australian pääministerit Theresa May ja Scott Morrison, ovat kutsuneet lakkoja yhteiskunta- ja opetusresurssien tuhlaukseksi sekä vaatineet oppilaita palaamaan koulunpenkille.

Lakkojen vastustajat eivät tunnu ymmärtävän sitä nuorten ilmastonmuutosta kohtaan kokemaa syvää huolta ja pelkoa, josta lakot kumpuavat. Nuorille ilmastonmuutos ei ole vain joku hamaan tulevaisuuden mahdollinen uhka. Heille se on pian tapahtuva konkreettinen muutos, joka tulee vaikuttamaan niin heidän kuin heidän mahdollisten lapsiensakin elämään jopa katastrofaalisella tavalla. Lakkoilullaan koululaiset haluavat osoittaa, etteivät he näe järkeä siinä, että he yrittäisivät rakentaa tulevaisuuttaan koulun penkillä, samalla kun ilmastotoimia vastaan hankailevat vallanpitäjät vaarantavat tämän saman tulevaisuuden omalla välinpitämättömyydellään.

Ilmastonmuutos tulee näkymään selkeimmin juuri tämän hetkisten koululaisten elämässä, ja tähän asti he ovat vielä yrittäneet luottaa aikuisiin ja vallanpitäjiin tarvittavien muutosten aikaansaamiseksi. Ympäri maailmaa tapahtuvat ilmastolakot ja -marssit osoittavat, että tämä luottamus on nyt koetuksella. Nuoret ovat saaneet tarpeekseen siitä, ettei heitä ja heidän pelkojaan oteta vakavasti. Jos päättäjät eivät ole valmiita toimimaan, on koululaisten itse noustava vaatimaan kaipaamaansa muutosta. “The ocean is rising and so are we.”(Meret nousevat ja niin nousemme mekin), kuului yksi mielenosoituksen kylteistä.

Niin kuin Greta Thunberg ja yli 100 muuta nuorta sanomalehti Guardianille lähettämässään kirjeessä asian ilmaisi: “The youth of this world has started to move and we will not rest again” (Tämän maailman nuoret ovat lähteneet liikkeelle, emmekä me pysähdy enää). Lapset ja nuoret huutavat apua koko ajan kovempaa ja päättäväisemmin. Eikö heitä olisi jo korkea aika kuunnella?

– Hallituksen jäsen Jenni Leppänen