Terkut Virnun viestintävastaavalta Juholta, tässä pieni kertomus mun viime viikosta Brysselissä!

Oon ollut syksystä alkaen mukana Vihreiden nuorten järjestämällä Nuori vihreä vaikuttaja -kurssilla, jonka tiimoilta vietin viime viikon Brysselissä yhdessä muiden huippujen kurssilaisten kanssa. Lisäksi viikkoon osallistui vihreitä nuoria Tšekistä, Kroatiasta ja Maltalta, joissa myös järjestetään samantyylinen kurssi.

Matka Belgiaan tehtiin maa- ja meriteitse – ensiksi Viking Linellä Tukholmaan, bussilla Ruotsin läpi Malmöhön, vielä yhdellä laivalla Travemündeen ja siitä linja-autolla Brysseliin. Yhteensä matkaan kului yli kaksi vuorokautta. Yksi reissun parhaita asioita oli jo itsessään matkustaminen: ainakin mulla bussimatkat sytyttivät entistä voimakkaamman kipinän maata pitkin matkustamista kohtaan.

Perillä Brysselissä meitä odotti pitkä, mutta inspiroiva ja palkitseva viikko. Päivien aikana pääsimme tutustumaan ulkomaalaisiin vihreisiin nuoriin, kuuntelemaan muun muassa Heidi Hautalan näkemyksiä EU-politiikasta sekä kiertämään Euroopan parlamenttia. Workshopeissa ja luennoilla opimme valtavasti aktivismista, lobbaamisesta ja Euroopan vihreiden toiminnasta. Tiesitkö esimerkiksi, että vihreiden meppien aloitteesta EU:n tuomiostuin päätti viime viikolla, että unionin elintarviketurvallisuusviraston täytyy tästä lähtien julkaista kaikki glyfosaatin syöpäriskeihin liittyvät tutkimukset? No, kenties tämä ei ole esimerkkinä kaikista innostavin, mutta osoittaa kuinka tärkeää työtä vihreät toimijat Brysselissä tekevät.

Toki ohjelmaan kuului rennompaakin tekemistä – maukasta ruokaa, yhteisiä illanviettoja ja viimeisen illan päättäribileet. Uudet tšekkiläiset ystäväni olivat yksi reissun upeimmista puolista, ja näillä näkymin aion sisällyttää syksylle suunnittelemaani Itä-Euroopan-kierrokseen koukun Prahan ja Náchodin kautta.

Kun lähdin NVV-kurssille, tavoitteenani oli löytää oma tapani vaikuttaa. Aiempien kurssiviikonloppujen aikana hapuilin edelleen eri vaihtoehtojen välillä: haluanko olla paikallinen vai maanlaajuinen vaikuttaja, haluanko toimia taustalla vai politiikan eturivissä? Täydellistä selkoa en Belgiastakaan vielä löytänyt, mutta tein yhden merkittävän oivalluksen: haluan olla nimenomaan vahvasti eurooppalainen. Opin, että sama vihreä aate läpäisee Euroopan Tampereelta Brysseliin ja Zagrebista Vallettaan. Me todella voimme olla moninaisuudessamme yhtenäisiä, ja oman poliittisen urani tavoite on tehdä töitä juuri vihreämmän Euroopan eteen. Brysselistä löydetyn inspiraation myötä on helppo lähteä motivoituneena kohti kevään euro- ja eduskuntavaalivoittoja!