Helsingin Sanomissa julkaistiin sunnuntaina 6.1. pysäyttävä artikkeli vähävaraisuudesta ja köyhyydestä Suomessa. HS:n teettämään kyselyyn vastasi yli neljätuhatta niukkuudessa elävää suomalaista. Yksinhuoltajat, pienituloiset, työttömät ja syrjäytyneet joutuvat sinnittelemään päivästä toiseen niukkuudessa, joka tekee arjesta selviytymisestä vaikeaa ja kuormittaa mielenterveyttä. Kyselyn vastauksissa esiin nousevat toivottomuus ja itsetuhoisuus, ja taloudellisesta ahdingosta pyritään eroon jopa oman hengen riistämisellä. Meidän suomalaisessa hyvinvointivaltiossamme turvaudutaan itsemurhaan, koska varat eivät riitä edes elämän perusedellytyksiin kuten ravintoon, asumiseen ja terveydenhoitoon, eikä apua saa, kun tarve on suurin. Tämän on muututtava, ja muutos tehdään ensi kevään vaaleissa. Meidän tulee äänestää huhtikuussa eduskuntaan päättäjiä, jotka ovat valmiita tekemään kaikkensa köyhyyden poistamiseksi Suomessa. Vaadimme samaa kuin Vihreiden varapuheenjohtaja ja köyhyystutkija Maria Ohisalo puoluevaltuuskunnan kokouksessa viime syyskuussa: “Seuraavassa hallitusohjelmassa on oltava köyhyyden ja eriarvoisuuden vastainen toimenpideohjelma, joka saa myös maksaa. Köyhyyttä ei poisteta puheilla, se poistetaan teoilla.”

Köyhyyden poistamiseen liittyvien toimien lisäksi seuraavan eduskunnan on uudistettava Suomen sosiaaliturvamalli ja pyrittävä uuden perustulokokeilun kautta kohti vastikkeetonta perustulomallia, joka takaa jokaiselle elämiseen riittävän toimeentulon. Perustulo turvaa oikeudenmukaisesti toimeentulon elämäntilanteesta riippumatta, vähentää byrokratiaa ja kannustaa työntekoon. Tutustu Vihreät nuoret perustulomalliin täällä.

Tampereen vihreiden nuorten eduskuntavaaliteemat ovat perustulo ja sosiaaliturva sekä koulutus, ilmasto ja ihmisoikeudet. Kutsumme kaikki mukaan tekemään vihreää vaalivoittoa, joka on askel kohti yhdenvertaisempaa ja vapaampaa Suomea!